Museum De Koninck

Fons Hermans verzamelt sinds 2009 alles in verband met Brouwerij De Koninck. Zijn verzameling begon wat uit haar voegen te barsten en kwam niet bepaald tot haar recht op zijn zolder. Toen het appartement in de Altenastraat vrijkwam waar het gezinnetje van zijn zoon woonde, ontstond het idee om deze ruimte in te richten als museum. Sinds kort is hij op pensioen dus dat kwam goed uit; zo had hij ook tijd om van zijn droom werkelijkheid maken.

In 2027 zal Brouwerij De Koninck 200 jaar bestaan. Een rijke geschiedenis die Fons minutieus in kaart brengt in zijn paradijs. Vitrinekasten vol bierglazen (bijna 400), bierflesjes, bierviltjes, kroonkurken, bierpotten en nog veel meer. Daar zitten tal van zeldzame stukken tussen. Elk item wordt in detail bestudeerd. Op het eerste zicht lijken sommige (oude) glazen identiek, maar Fons weet de verschillen er snel uit te halen. Dubbels worden geruild of verhandeld met collega-verzamelaars. De verzameling bevat ook tal van proefdrukken en ook enkele leuke curiosa met o.a. productiefouten, bijvoorbeeld een bollekesglas dat compleet scheef op zijn voet staat, maar net niet omvalt.

Je vindt er tal van emaillen uithangborden, vlaggen en prachtig geconserveerde neonreclames die zorgen voor een stemmige verlichting. Een zeldzame barkruk hoort ook tot zijn pronkstukken. Tapkranen werden omgetoverd tot deurklinken. Zelfs terrasschuttingen kregen hier een plekje. Alle gadgets en promomateriaal i.v.m. De Koninck verdienen hier ook een plaats zoals petten, t-shirts, meetlatten en noem maar op. Elke hoekje van het appartement wordt benut.

De verzameling is nog in constante evolutie en Fons blijft nog steeds op zoek naar bepaalde zeldzame artikelen. Hij weet waar sommige zaken te vinden zijn, maar vaak wil de huidige eigenaar er nog geen afstand van doen. Hij deinst er niet voor terug om het land rond te rijden voor een unieke vondst. Ook onze landsgrenzen worden daarvoor wel eens overgestoken. Onlangs liet hij een De Koninck spiegel overkomen vanuit Italië. Tot zijn verbazing kwam die ongeschonden aan. Tweedehandssites worden nauwgezet in ’t oog gehouden en af en toe duikt er iets waardevol op in een kringwinkel of op een rommelmarkt.

Fons is al enkele jaren secretaris van Selecta, de Antwerpse Club voor Brouwerijartikelen. Op die manier komt Fons ook regelmatig op ruilbeurzen waar ook af te toe wat te rapen valt.

Fons interesseert zich ook sterk voor de geschiedenis van de oude Kontichse brouwerijen: De Sleutel, De Valk, De Arend, … en uiteraard ook Maes (maar enkel items van voor 1960). Heb je foto’s, flesjes, glazen, kratten of andere interessante artikelen uit het boeiende Kontichse brouwersverleden, neem dan zeker eens contact op met Fons.

Hij kreeg intussen al hoog bezoek – niet van de koning – maar wel van gewezen gouverneur Camille Paulus. Die schonk hem een gegraveerd 3-liter bollekesglas waar Fons bijzonder trots op is. Hij kon op zijn beurt meneer Paulus – een verwoed fietser – blij maken met een ‘bollekestrui’. ATV maakte een mooie reportage en ook in de geschreven pers werd zijn project uitvoerig in de verf gezet.

Achter elke vondst schuilt wel een bijzonder verhaal, dat Fons gepassioneerd weet te vertellen. Het museum bezoeken kan enkel op afspraak en met max. 6 personen. Stuur hiervoor een mail naar fons-hermans@skynet.be.