Felix Van Ransbeeck

Felix Van Ransbeeck woonde vroeger in het “poppenhuizeke” of “peperkoekenhuizeke” op de Antwerpsesteenweg. Daarna woonde hij in de Biesaard, tot hij op 92-jarige leeftijd overleed op 10 maart 2016.

Het “peperkoekenhuizeke” van Felix Van Ransbeeck

In 1965 richtte Felix (Fé)  in Kontich Poppentheater De Spiegel op. Het ontleende zijn naam aan de herberg ‘De Spiegel’, waar in 1602 poppenspeler Jaspar Cobeniers en zijn vrouw werden berecht op last van hekserij en toverachtige praktijken. De echtgenote van Felix Van Ransbeeck, Virginie Willems, stamt af van de familie die in 1601-1602 de herberg ‘De Spiegel’ bezat in Eppegem.

Felix Van Ransbeeck wordt gehuldigd door Annemie Kempenaers bij de door hem gemaakte poppen in het Kerststalletje in het Altenapark

Aanvankelijk brachten Fé Van Ransbeeck en zijn vier kinderen traditioneel familietheater, voornamelijk met handpoppen. Het gezelschap trad op in scholen, bij speciale gelegenheden zoals feesten, en voorts in het circuit van de kleinere culturele centra. Daarnaast stond Fé Van Ransbeeck vooral bekend als poppenmaker. Geregeld gaf hij workshops poppenmaken, o.m. op het Internationaal Poppenfestival Dommelhof.

DeSpiegel07

Felix Van Ransbeeck in actie in zijn atelier.

In de jaren ’80 onderging het gezelschap een aantal ingrijpende veranderingen op inhoudelijk zowel als technisch vlak. In 1985 werd vzw De Spiegel opgericht. Karel Van Ransbeeck, Fés jongste zoon en de enige die na zijn jeugd voortging met figurentheater en in binnen- en buitenland opleidingen volgde, stippelde vanaf dat ogenblik de artistieke koers uit. Vader Felix van Ransbeeck bleef tot eind jaren ’80 actief bij het gezelschap betrokken.

Van 1985 tot halfweg de jaren ’90 echter draaiden de activiteiten van De Spiegel op een laag pitje. Karel Van Ransbeeck gaf les aan de School voor Poppenspel en werkte als freelancer voor o.a. Theater Taptoe, Marc Maillard, De Maan, enz …

Midden jaren ’90 namen Karel Van Ransbeeck en enkele medewerkers de draad van Poppentheater De Spiegel weer op. De aanzetten tot artistieke vernieuwing die Karel Van Ransbeeck eerder had gegeven, werden uitgewerkt en uitgediept. Zo werd de rol van de muziek in de voorstellingen prominenter, werden voortaan ook volwassenen aangesproken als doelpubliek, enz. Sinds 2001 wordt Poppentheater De Spiegel structureel erkend en gesubsidieerd als muziektheatergezelschap.

Wijlen Felix Van Ransbeeck en wijlen Frans Cleys (W.A.W.) in de Altenakapel

Felix Van Ransbeeck bezat een uitgebreide verzameling tafelspeeltheaters uit verschillende landen. Onlangs stelde hij deze waardevolle collectie tentoon in zijn eigen woning.

Felix Van Ransbeeck stelde zijn collectie tafelspeeltheaters tentoon.


Tentoonstelling 50 jaar poppentheater

50jaar_poppentheater

Theater De Spiegel begon 50 jaar geleden in de Altenawijk als een poppenkast voor kinderen in de buurt en groeide uit tot een vaste waarde in het jeugdtheater, met sprankelende en vernieuwende muziektheater­voorstellingen voor de allerkleinsten.

In deze tentoonstelling loop je doorheen die halve eeuw geschiedenis van poppen, materialen, dozen, foto’s en vooral verhalen. Je kan er kijken en luisteren, ruiken en voelen aan 50 jaar poppenplezier van, met en door Theater De Spiegel.

In 1965 timmerde Felix Van Ransbeeck een poppenkast in zijn garage aan de Antwerpsesteenweg om kinderen uit de buurt te amuseren en hij noemde zijn theater ‘De Spiegel’. Hij maakte en speelde alles zelf, samen met gans zijn gezin.

50 jaar later staat Karel Van Ransbeeck, de jongste zoon, aan het roer van een professioneel gezelschap, dat een internationale pionier is in muziekfigurentheater voor de allerkleinsten.

Je krijgt een blik achter de schermen van het reizen, bouwen, zwoegen, spelen, afbreken van een rondreizend theatergezelschap. Maar ook het bedenken, creëren, schrijven, improviseren, repeteren van een voorstelling, komt uitvoerig aan bod.

Er zijn poppen van toen en nu, tekst en klank, licht en donker en je ziet hoe alledaagse dingen plots avontuurlijke verhalen kunnen vertellen.

Je krijgt ook straffe anekdotes te horen en… je mag hier en daar zelf aan de slag!

Je kan een gids kiezen, die je aandacht vestigt op bepaalde gebeurtenissen of je kan vrij rond koekeloeren.

Theater De Spiegel maakt muziektheater voor de allerjongsten. Acteurs en muzikanten spelen met figuren, ruimte, muziek én publiek. Dit heerlijke samenspel leidt tot knusse en hartverwarmende voorstellingen. Theater De Spiegel stimuleert de nieuwsgierigheid, verwondering en fantasie van zowel kinderen als volwassenen.

Meer info op www.despiegel.com.

Op 9 september werd deze tentoonstelling geopend voor de pers.:

DeSpiegel03

Felix Van Ransbeeck en zijn opvolger Karel Van Ransbeeck

DeSpiegel01

De pers in actie

DeSpiegel02

Miniatuurpoppenkast met staafpoppen en muziek

DeSpiegel04

Vader Felix Van Ransbeeck poseert met zijn dochter en vier zonen.

De tentoonstelling toont enkele adembenemende decors die sprookjesachtig geïntegreerd werden in de Altenakapel.

DeSpiegel05

Je ontdekt er uniek beeldmateriaal:

 

DeSpiegel06

Karel Van Ransbeeck ontmoet Koningin Fabiola.

 

DeSpiegel07

Felix Van Ransbeeck in actie in zijn atelier.

Je kan er allerhande zelfgemaakte poppen ontmoeten:
DeSpiegel08 DeSpiegel09 DeSpiegel10DeSpiegel11  DeSpiegel13

 

Ontdek de geschiedenis van 50 jaar poppentheater in een notendop op een reeeks informatieborden.
DeSpiegel12

Of neem een hoofdtelefoon en beluister tal van anekdotes uit 50 jaar poppentheater De Spiegel.

Je kan zelfs een bod uitbrengen op een aantal objecten uit de tentoonstelling en zo kans maken om een uniek stuk te kopen.

Plaats een reactie