Abraham Hans

Abraham Hans (°12-02-1882  Sint-Maria-Horebeke – †06-07-1939 Knokke):
Volksschrijver die van 1919 tot aan zijn dood in 1939 in Landhuis Houthulst, Antwerpsesteenweg 63 te Kontich, woonde.
De familie Hans verhuist in 1905 van Roeselare naar Kontich en woont eerst in de Duivenstraat nr.43. Abraham Hans huwt in 1907 Adriana Van der Meulen uit Sluis. Het paar vestigt zich na het huwelijk te Antwerpen aan de Damhouderstraat en vanaf 1909 te Kontich aan de Nieuwstraat 20.
Drie van hun vier kinderen zullen ook schrijver worden nl. Annie Hans (1908-1977), Helena Hans (1909-1969) en Willem Hans (1913-1974). Tijdens de Eerste Wereldoorlog wijkt het gezin uit naar het neutrale Nederland waar hij oorlogscorrespondent wordt. In 1919 keert hij terug naar Kontich. Na zijn ontslag als onderwijzer wordt hij voltijds journalist bij de krant “Het Laatste Nieuws”. In 1919 start zijn eerste naoorlogs feuilleton “Het woud van Houthulst” in deze krant. Hij schreef ook tal van jeugdboeken, toeristische leesboeken en volksboeken. Dat het schrijven Hans geen windeieren heeft gelegd bewijst de aankoop van een fraaie villa te Kontich op de Antwerpsesteenweg n° 55; later wordt dit het nummer 69 en het huis bestaat nu nog in zijn oorspronkelijke staat. Hij noemde het “Houthulst”. Zijn gedenkplaat dateert van 1982.
In deze woning vindt Hans rust na zijn vermoeiende dagtaak als schrijver en rondtrekkend journalist.
Op zijn villa “Houthulst” te Kontich heerst in de jaren dertig , ondanks de algemene crisis toch een zekere welvaart.
Abraham Hans brengt met zijn schrijverstalent een aardige duit in het zakje en zijn echtgenote beheert het met de spreekwoordelijke Hollandse zuinigheid. In 1928 besluit Abraham Hans dan ook een auto te kopen en zijn keus valt op een zwarte Ford, een robuuste auto in die tijd.
Hij is te Kontich een van de eersten die er met een wagen rondtoert.
Toch verblijft het gezin Hans graag te Knokke, toen nog een opkomende badplaats. Daar komt heel de familie meegenieten van het Vlaamse strand.
In 1938 overlijdt zijn jongste dochter Mimi, zijn blij Marieke, op 28 jarige leeftijd in een kliniek te Mechelen in het kinderbed samen met haar doodgeboren tweeling. Hans kan de vroegtijdige dood van zijn dochter nooit verwerken. In zijn verblijf te Knokke, in villa Marion waar hij tevergeefs de vroegere rust tracht te vinden, overlijdt hij op donderdag 6 juli 1939.
Hij is van Knokke overgebracht naar zijn woning in Kontich en aldaar met een protestantse eredienst begraven. Op het kerkhof te Kontich rust hij er naast zijn dochter.

Abraham Hans graf

 
Bron: museumabrahamhans.be
Werden naar hem genoemd: Abraham Hansstraat, Abraham Hansschool, Abraham Hansroute.
In Horebeke vind je het Protestants Historisch Museum Abraham Hans. Adres: Korsele 34, 9667 Horebeke, www.museumabrahamhans.be.

Abraham Hans schreef onder het pseudoniem Jan van Contich ‘De bende van Bakelandt’, een wekelijkse bijlage bij Het Laatste Nieuws in de jaren ’50.
JanVanContich

Plaats een reactie